TORNA LA FIRA DE LA CASSALLA AL MUNICIPI DE REAL

TORNA LA FIRA DE LA CASSALLA AL MUNICIPI DE REAL

El 24 d’octubre, a les 12.00 hores, se celebrarà la II edició del Concurs de Cassalles de Real, en les modalitats d’anís sec i licors anisats.

El municipi riberenc de Real, en plena Vall dels Alcalans, va tenir un passat gloriós en l’elaboració de vins i destil·lats des del segle XIX, arribant a disposar de més de quaranta cellers i destil·leries en la localitat. 

De tots, els caldos i espirituosos que es van donar a conéixer, tal vegada l’Anís Maura, nom que la família Garrigós va manllevar, amb consentiment exprés, del mateix president del govern d’Espanya, Antonio Maura, durant el regnat d’Alfons XIII, fos el més famós.

Segons comenta el periodista Rafael Brines, Eduardo García Pérez, propietari de l’empresa Industrial Realense, “persona amb clares conviccions conservadores, va ser qui va posar en les seues ampolles el nom i la imatge del que fora president governamental”. Es tractava d’una ampolla amb forma de guitarra que va anar ocupant, a poc a poc, les prestatgeries de bars i restaurants de gairebé tota Espanya. “Fins i tot els tramvies de València anunciaven l’anís Maura”, afirmava Brines, en un escrit que va servir per a justificar el nomenclàtor d’un carrer en Real a nom de tan insigne personalitat.

Molts anys després, l’alcalde de Real, Gerardo López, ha decidit recuperar aquell passat etílic, organitzant la que serà la II Fira de la Cassalla, un esdeveniment que tindrà lloc els dies del 24 al 26 d’octubre i pretén combinar gastronomia, cultura i, per descomptat, cassalla, un licor que procedeix d’un municipi de l’interior d’Espanya, conegut com a Cassalla de la Serra, però que el poble valencià ha adoptat, amb molt de gust i afició, especialment en els últims anys, quan s’ha convertit en una beguda àmpliament estesa entre associacions i col·lectius, com l’arrancaora per a un bon esmorzar, un bon menjar o rematar un sopar.

El periodista Carles Galletero, gerent de l’empresa STAR ON 45, S.L., i responsable d’una àmplia varietat de fires gastronòmiques serà l’encarregat de dirigir este esdeveniment que aspira a convertir-se en un referent anual. Tapes, vins, licors i molta festa és el que promet esta fira, que servirà també per a organitzar el II CONCURS DE CASSALLA VALENCIANA, al qual concorreran tots aquells cellers i destil·leries que tinguen a bé presentar les seues mostres.

Gerardo López, autoritat local, vol ressaltar la importància que va tenir la viticultura per a la comarca, motiu pel qual es duran a terme xerrades i una exposició retrospectiva perquè els visitants puguen conéixer la importància dels licors i anisats d’un municipi que va saber distingir-se en esta elaboració. 

“A més -afegeix López- també volem donar a conéixer el nostre dolç típic elaborat amb cassalla, les famoses “orelletes”, les quals es donaran a degustar per les mestresses de casa de la localitat. Una “orelleta” és un berenar fantàstic més encara quan va acompanyada d’un glop de cassalla”.

L’Ajuntament de Real disposarà d’una línia de transport gratuïta per a associacions i col·lectius, l’anomenat “Cassallabus”, de manera que els visitants podran traslladar-se sense cap mena de problema per a conéixer l’epicentre d’una festa i per a menjar i beure un producte que, si bé no té un origen totalment valencià, sembla que ha passat a formar part de l’ADN patri.

X